Wat is Masterskip?

Masterskip is een organisatie die zeilreizen organiseert voor leerlingen van 4 HAVO of 4/5 VWO. De organisatie biedt jongeren die meegaan aan boord een onvergetelijke levenservaring. In totaal zijn er vijf reizen waar je mee kunt gaan:

  • Reis 01: Oceaanreis naar het Caribische gebied

                     Noord-Spanje --> Martinique 

  • Reis 02: Caribische ontdekkingsreis naar Paramaribo 

                     Martinique --> Martinique

  • Reis 03: Caribische ontdekkingsreis

                     Martinique --> Sint Maarten

  • Reis 04: Caribische ontdekkingsreis naar Jamaica en Cuba

                     Sint Maarten --> Havana

  • Reis 05: Oceaanreis - Azoren - Europa

                     Havana --> Halingen 

De reizen kosten tussen de €6.350,- en €7.350,-. Dit inclusief vluchten, eten en drinken, taxes, transfer, excursies, havengelden, brandstoftoeslag en een kledingpakket.

Mijn reis

De reis die mij het meest aansprak was de eerste reis. De reis sprak mij heel erg aan omdat ik het heel erg leuk vind om te zeilen op een oceaanoversteek, maar ook vind ik het leuk om verschillende eilanden te zien. Reis 1 biedt beide van deze mogelijkheden en daarom heb ik deze reis gekozen. Mijn zus heeft ook een reis gemaakt met Masterskip. De verhalen die ze vertelde waren super leuk en ook dat is een reden waarom ik graag met Masterskip mee wil.  

Op 9 november vliegen we vanaf Schiphol naar Noord-Spanje waar we aan boord stappen van de Wylde Swan. Vervolgens varen we via Madeira naar de Canarische eilanden, een eilandengroep voor de kust van Afrika. De eerste twee weken van deze reis vaar je aan de Europese en Afrikaanse kant van de Atlantische Oceaan. Eind november steken we met de gunstige passaatwinden de oceaan over naar het Caribisch gebied. De oversteek duurt ongeveer 2,5 tot 3 weken. Als we dan zijn aangekomen gaan we nog een paar excursies doen en een eilanden bezoeken. Op 18 december vliegen we dan weer vanaf Martinique terug naar Schiphol waar het avontuur eindigt. 

 

School

De reis is tijdens schooltijd en dat is dus de reden dat je aan boord je schoolwerk moet bijhouden. Voordat je vertrekt maak je een planning met de lesstof en toetsen. Aan boord heb je zes dagen 3-4 uur zelfstudie waarin je aan je schoolwerk gaat werken. Aan boord gaan vier docenten mee die je daarbij kunnen helpen. Op zaterdag ochtend worden de toetsen gemaakt. Doordat je aan boord je schoolwerk bijhoudt en je toetsen maakt loop je geen achterstand op. 

Naast de 3-4 uur zelfstudie krijg je in de middag aan boord lessen die worden gekoppeld aan het leven aan boord. Bijvoorbeeld workshops over navigatie, krachten die spelen bij het zeilen, de techniek aan boord, meteorologie, de samenstelling van het zeewater en het zeeleven. Deze lessen sluiten aan bij de vakken die je op school krijgt. 

Om mee te mogen gaan met een van de vijf reizen moet je toestemming krijgen van je school. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar want er zijn een paar belangrijke punten waaraan je moet voldoen, zoals goede leerresultaten en het schrijven van een motivatiebrief aan de afdelingsleider. 

PWS

Aan boord is ook de mogelijkheid om aan je profielwerkstuk (PWS) te werken voor school die je voor een deel van de eindexamencijfer in je examenjaar moet inleveren. Tijdens de reis zou ik graag al een begin willen maken aan mijn PWS. In mijn PWS ga ik onderzoek doen naar de prestaties van scholieren die gewone lessen volgen op school en naar scholieren die zelfstandig aan de lesstof werken zoals de scholieren aan boord van de Wylde Swan. De verschillen in de prestaties ga ik met elkaar vergelijken en dan kan ik daaruit een conclusie trekken of alternatieve lesmethoden tot dezelfde resultaten leiden.

Het leven aan boord

Bij sommige reizen zit je soms dagen lang op zee/de oceaan. Dit lijkt heel saai maar er is aan boord altijd wel wat te doen. Denk aan leren, wachtlopen, schoonmaken, zeilen, excursies etc. De kans om dolfijnen, zeeschildpadden en walvissen te spotten is heel groot. 

Aan boord slaap je in hangmatten of in een bunk en heb je een eigen scheepskist om je spullen in op te bergen. In totaal gaan er 30 trainees (leerlingen), 10 tot 12 professionele bemanningsleden en 4 docenten mee. Naast alle schoolactiviteiten moet je natuurlijk ook het schip varen (wacht lopen), de zeilen trimmen en natuurlijk ook dagelijks schoonmaken en koken. Dit doe je altijd in ingedeelde groepen. 

Op het schip is er geen WiFi. Per week mag je één keer een email (sailmail) naar je ouders sturen en ontvang je ook één keer per week een sialmail van je ouders.   

Wylde Swan

Het schip waarmee je de reis maakt heet de Wylde Swan en komt uit Makkum, Nederland. De Wylde Swan is in 1920 gebouwd en is in 2010 compleet omgebouwd. De Wylde Swan voldoet aan alle door de International Maritime Organization (IMO) gestelde veiligheidseisen. De bemanning is goed getraind in het omgaan met noodsituaties maar vooral ook in het voorkomen daarvan. Elk jaar wordt het hele schip en de crew gekeurd door diverse overheidsinstanties. 

  • Lengte: 62 meter
  • Breedte: 7.3 meter
  • Hoogte mast: 43 meter
  • Rompsnelheid: 15 knopen
  • Zeiloppervlak: 1130 m2

De Wylde Swan wordt gevaren door een internationale professionele bemanning. Aan boord zijn onder andere een kapitein, stuurman (soms 2), machinist, een bootsman en een aantal matrozen. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een veilige reis en worden daarom getraind en gecertificeerd aan de hand van internationaal geldende voorschriften. Op iedere reis vaart een scheepskok mee. Die verzorgt dagelijks het ontbijt, een grote lunch (vaak warm) en het diner. Op de reizen buiten bereik van de kust gaat er een scheepsarts mee. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb